Opdateret 8. oktober 2024. Sponsoreret indhold - Teksten indeholder reklamelinks.
Overvejer du at købe en vandseng? Så læs med i denne guide.
Det betyder ikke noget, om det er din første vandseng, eller du allerede er en vandsengs-entusiast. For uanset hvor du står, vil guiden gøre dig klogere på, hvad der er den bedste løsning for netop dig.
Mere konkret vil du lære om:
- Hvilken vandseng du skal vælge.
- Fordele og ulemper ved vandsenge.
- Hvilket udstyr du har brug for til din vandseng.
Har du blot brug for en anbefaling af en konkret vandseng, behøver du ikke læse meget videre. Derimod kan du besøge forhandleren Delfinsengecenter.dk her, der med Aquabox Integra sælger en skøn model.
OBS: Skal du bruge en almindelig seng frem for en vandseng? Så læs vores artikel Senge – De 34 bedste hvor du finder masser af nye senge.
Indhold
Anbefaling: Aquabox Integra vandseng
Inden vi dykker ned i alle vandsengenes fortræffeligheder, får du her en anbefaling af én konkret vandseng: Aquabox Integra Split Boxseng med Nightline vandmadras.
Ved første øjekast har Aquabox Integra mere til fælles med en moderne boxmadras end med den klassiske vandseng fra de funky 80’ere. Mens 1980’ernes vandsenge ofte var en gimmick til soveværelset, så er Aquabox Integra en vandseng, der for længst er trådt ind i det 21. århundrede.
Aquabox Integra er udviklet til at give dig en fysiologisk korrekt og rolig søvn, men den tager sig også smukt ud i dit soveværelse. Med sit enkle og tidløse design er der ikke meget 80’er-vandseng over Aquabox Integra Split-Boxsengen.
Den lækre model giver dig en stilistisk enkel vandseng, som samtidig rummer alle de komfortmæssige fortræffeligheder, som en vandmadras giver… Alt sammen til en fair pris.
Du kan finde den aktuelle pris på vandsengen hos Delfinsengecenter.dk her – Eller læse videre om vandsengen i de næste afsnit, hvor vi nørder den mere til bunds.
Aquabox Integra: Vandsengens opbygning
Aquabox Integra er en komplet løsning til dig, der ønsker en moderne og indbydende vandseng.
Sengeløsningen består af boxmadrasser i valgfri størrelse (placeres under selve vandmadrassen), en medium dæmpet vandmadras (Nightline Uno eller Dual F80) med 4 lag fiber og 1 lag lændehvirvelstøtte, Split betræk i Clima soft med delbar top (tåler vask ved op til 60 grader), Nightline sikkerhedsdug, varmelegeme (W-Exclusive PTC) samt et startsæt.
Vandsengens madras
Madrassen er naturligvis det, som adskiller vandsenge mest fra andre typer af senge. Derfor er der lagt masser af kræfter i at udvikle den optimale vandmadras til Aquabox Integra.
Nightline-madrassen, som findes i Aquabox Integra, består af for-komprimerede fibre, som sørger for minimal ændring i stabiliseringen samt en lang levetid for madrassen. Madrassen er produceret med produktet Mesamoll II, som er en effektiv blødgører, der både er miljøvenlig og fri for ftalater.
Du har mulighed for at vælge madrassen som en dobbeltmadras (Uno) eller to enkeltmadrasser (Dual). Med dobbeltmadrassen får du én stor madras, som dækker hele sengen, hvorimod de er adskilte i dual-variationen. Der er flere forskellige fordele og ulemper, som knytter sig til begge valg.
Delfinsengecenter.dk – Køb Aquabox Integra Split Boxseng med Nightline vandmadras her.
Vandsengens varmelegeme: Altid den perfekte temperatur
Temperaturen er vigtig for vores søvn. Derfor kommer Aquabox Integra-vandsengen da også med et avanceret varmesystem. Dette system sikrer, at du altid har den perfekte temperatur i sengen – Både om sommeren og om vinteren.
Aquabox Integra-vandsengen sælges nærmere bestemt med det effektive W-Exclusive PTC-varmelegeme.
Delfinsengecenter.dk – Køb Aquabox Integra vandsengen her.
Softside vandseng
Madrasser til vandsenge findes i dag som enten softside eller hardside, og valget af madrastype har stor indflydelse på, hvordan vandsengen opleves. Hardside-madrassen minder om den oprindelige vandseng fra 1980’erne, hvor du får følelsen af et aktivt underlag af vand. Denne type har brug for en fast ramme, som støtter den.
Softside-madrassen adskiller sig fra hardside-versionen ved, at den er forsynet med skrå skumkanter (i stedet for hårde sider). Herudover er softside-madrassen mere rolig at ligge på. Softside-madrassen er inddelt i lag – gerne 3 til 6 lag. Jo flere lag, desto mere dæmpning og mere ro.
Vælger du en model med seks lag, kommer du med stor sandsynlighed til at ligge stille med det samme. Vælger du i stedet en model med færre lag, kan der gå nogle sekunder, før du ligger helt stille i sengen.
Softside-madrassen er i dag det mest populære valg og følger f.eks. med til Aquabox Integra fra Delfinsengecenter.dk.
Mål: Hvor meget fylder vandsengen?
Du finder Aquabox Integra vandsengen i størrelserne 160×200 og 180×200 (dobbelt), 180×210 og 180×220 (ekstra længde) samt 200×200, 200×210 og 200×220 (ekstra stor).
Hermed er der en løsning både for dig, der leder efter en seng i et af de helt gængse mål (såsom 180×200 cm) – Og for dig der har mere specifikke behov, hvad end det drejer sig om ekstra bredde eller længde.
Se alle størrelser – Aquabox Integra vandseng
Delfinsengecenter.dk – Vandsengens forhandler
Delfinsengecenter.dk har tre fysiske butikker og en omfattende webshop, hvor du finder et stort udvalg af senge og tilbehør – heriblandt en række forskellige vandsenge.
Forhandleren tilbyder fri fragt ved køb på over 600 kr. I skrivende stund scorer de flotte 4,8 ud af 5 stjerner på Trustpilot.
Aquabox Integra kan købes hos den danske forhandler Delfinsengecenter.dk her.
Fordele & ulemper: Hvorfor vælge en vandseng
Der er mange gode grunde til, hvorfor du bør overveje at vælge en vandseng.
Først og fremmest tilbyder vandsenge en unik trykfordeling sammenlignet med andre sengetyper. Vandsengen fordeler således så at sige vægten fra din krop, så du ikke vil opleve hårde tryk nogen steder.
Ydermere kan vandsenge tilbyde en behagelig temperatur året rundt. Netop temperaturen er vigtig for vores evne til at falde til ro – Og med en vandmadras vil du opleve, at du kan opnå den optimale temperatur hele året rundt.
Pris: Hvad koster en vandseng?
Vandsenge kommer til mange forskellige priser. Fælles for de fleste er dog, at det ikke er senge i den helt billige ende.
Mange vandsenge ligger rent prismæssigt på et sted mellem 10.000 og 25.000 kr. Bemærk dog at den endelige pris i sidste ende afhænger meget af, hvilken størrelse du leder, aktuelle tilbud samt hvor meget (og avanceret) ekstraudstyr, du skal bruge.
Således er vandmadrasser ikke nødvendigvis den oplagte løsning for dig, der har en ganske stram økonomi (ligesom det i øvrigt er tilfældet med alle mulige andre typer af kvalitetssenge på markedet).
Se aktuelle priser på vandsenge hos Delfinsengecenter.dk her.
Vandsenge og dårlig ryg
Er det sundt at bruge en vandseng?
… Ja, der er mange gode grunde til at vælge en vandseng! Og én af dem er vandsengens effekt på din ryg. Det lader nemlig til, at vandsenge kan have en positiv virkning for ryggen.
Dette udsagn er blevet underbygget af en undersøgelse fra SDU. Her sammenlignede forskere en vandmadras fra Akva Waterbeds med to skummadrasser.
Undersøgelsen viste, at testpersonerne ved brug af vandsengen oplevede en reduktion i deres rygsmerter på 10%.
Tesen er, at testpersonernes subjektive opfattelse af smerte blev reduceret som følge af en forbedret søvnkvalitet.
OBS: Hvad der virker for andre, virker ikke nødvendigvis for dig. Rådfør dig derfor med egen læge, hvis du har rygproblemer.
Vægt: Hvor meget vejer en vandseng?
Vandsenge vejer typisk mellem 90 og 1.000 kg. Vægten afhænger særligt af vandsengens størrelse og type.
Hvad størrelsen angår, siger det sig selv, at større senge rummer mere vand – og dermed også vejer mere.
Hvad typen angår, snakker vi typisk om softside og hardside vandsenge. Her er hardside vandsengene de tungeste.
En hardside vandseng er – som navnet antyder – en vandseng, hvor madrassen ligger i en hård ramme (eksempelvis af træ).
En softside vandseng ligger derimod i en blød ramme – Og vejer mindre.
Vand: Hvor mange liter er der i en vandseng?
Hvor mange liter der skal i en vandseng, afhænger af vandsengens størrelse og type.
Den amerikanske vandsenge-forhandler Odds’N’Ends Waterbeds angiver, at der skal bruges 890 liter til en kingsize-seng og 742 liter til en queen-size seng.
Er din (måske kommende) vandseng mindre, vil vandbehovet naturligvis være mindre – Og omvendt.
Mulighed for massage
Hos nogle forhandlere er det muligt at tilkøbe et massagesystem. Massagesystemet vil i så fald blive integreret under madrassen.
Massagesystemet er en skøn løsning både for dig, der bare vil slappe af – og for dig som ønsker at blive lullet i søvn via vandets blide bevægelser mod din krop.
Elforbrug: Hvor meget strøm bruger en vandseng?
Vandsengens elforbrug varierer alt efter, hvor stor vandsengen er. Behovet for strøm til opvarmning er nemlig større jo flere liter vand, der skal holdes på den rette temperatur.
Historisk har vandsengene været berygtede for deres store elforbrug. I dag er det dog typisk ikke så galt som tidligere, idet varmesystemerne er blevet mere effektive. Du kan med fordel undersøge elforbruget, inden du beslutter dig for at købe en konkret model.
Vedligehold af vandsenge
Et hyppigt forekommende spørgsmål omkring vandsenge er, hvor nemme de er at vedligeholde.
Hvor vandsenge varierer fra almindelige senge er nemlig, at de kan punktere. Er uheldet ude, er det dog typisk rimelig nemt at foretage en lapning af vandsengen.
Det kan være en rigtig god idé at sætte dig lidt ind i forholdene omkring vedligehold allerede i forbindelse med købet. Hermed har du bedre forudsætninger for at forlænge sengens levetid, ligesom du ved, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.
Tømning af vandsenge
Proceduren for, hvordan du tømmer din vandseng, kan variere fra type til type. Du bør derfor orientere dig om tømningsproceduren for din model, inden du går i gang. For at få vandet ud af madrassen, skal du som regel benytte en pumpe.
Tilbehør til vandsenge
En vandseng adskiller sig på mange måder fra andre sengetyper – Også når det kommer til tilbehøret. Derfor får du her en kort gennemgang af det tilbehør, du kan have brug for til din vandseng.
Skal du først have købt din vandseng? Så husk først at tjekke efter, hvad der følger med i købet.
Lagen til vandseng
Lagnet er den del af sengen, som din hud har direkte kontakt med. Derfor er det vigtigt, at du får dig et lagen, som du føler dig godt tilpas i. Vælg f.eks. et lagen i bomuldssatin som har en blød og behagelig overflade.
Rullemadras til vandseng
En rullemadras er en vigtig bestanddel af enhver seng – også vandsengene. Den beskytter nemlig madrassen og dens betræk. Således er den med til at sikre vandsengen en lang levetid – og ikke mindst en god hygiejne som årene går.
Et godt bud på din rullemadras til vandsengen kunne være denne rullemadras fra Akva. Denne madras har en behagelig blødhed, og så indeholder den de såkaldte Tencel-fibre®. Disse fibre har antibakterielle kvaliteter og egner sig ydermere til at lede fugt væk.
Sidst men mindst kan rullemadrassen vaskes ved 60 grader, hvilket gør det nemmere at sikre en høj hygiejnisk standard.
Sikkerhedsdug til vandseng
Undgå uheld i soveværelset: Skulle der gå hul på din vandseng, er det en god idé at have en sikkerhedsdug under madrassen. Sikkerhedsdugen sørger for at opsamle vandet, inden det skaber større problemer.
Aquabox Integra-vandsengen – som vi anbefaler i denne guide – kommer inklusive en sikkerhedsdug.
Delfinsengecenter.dk – Køb Aquabox Integra vandsengen her.
Har du brug for at købe en sikkerhedsdug separat, kan dette dog naturligvis også lade sig gøre. Du finder således en sikkerhedsdug til softside vandsenge her.
Algemiddel: Algefjerner til vandsengen
Det er vigtigt, at vandet i din vandseng holdes rent og frit for bakterier… Og til dette skal du bruge algemiddel / plejemiddel.
Se eksempelvis nærmere på Long Life plejemidlet fra Akva her. Du fylder blot denne algefjerner på en gang om året – så bliver det vist ikke meget nemmere at holde vandet rent!
Lappegrej til vandsenge
Sidst men ikke mindst kan du få brug for lappegrej, hvis der går hul i din vandseng. Lappegrej indeholder normalt lim og vinyl. Er der blot tale om et lille hul, kan det være tilstrækkeligt at fylde en dråbe lim i hullet. Er hullet større, kan det lappes med lim og vinyl.
Du kan købe lappegrej til vandsengen hos Delfinsengecenter.dk her.
Vandsenge på tilbud
Der er ofte gode tilbud at finde på vandsenge. Eksempelvis hos sengeforhandleren Delfinsengecenter.dk, hvor du til tider kan spare gode penge på vandsengene, når der er udsalg.